O ZEOLITU

O Zeolitu

Beseda zeolit izvira iz grških besed »ZEO« (vreti) in »LITHOS« (stena), kar v prevodu pomeni, stena, ki vre.

Strukturo predstavlja kristalna rešetka katere skelet tvorijo tetraedri SiO4 i AlO4 med katerimi so formirane odprtine in kanali velikosti 0,4µm, napolnjeni z vezanimi ionima K+,Na+, Ca++… Zaradi takšne zgradbe pa zeolit deluje kot goba in od tu tudi njegova moč adsorbcije in visoka zmožnost kationske izmenjave, ki je pri delovanju zeolita ključna.

Zeolit v medicinske namene

Za medicinske namene se koristi izključno kristalni zeolit klinoptilolit, drugi ne.

Zeolit klinoptilolit lahko deluje učinkovito samo v primeru, če je aktiviran, ne glede na njegove fizično-kemične karakteristike, katere ima zaradi naravnih danosti. 

Zaradi izjemnih karakteristik, je zeolit na Japonskem dobil naziv »čarobni kamen«, v Grčiji »kamen življenja«, v Sloveniji pa ga imenujemo »mineral prihodnosti«.

Kot opisano, ima zeolit specifično sposobnost, da v svojo kristalno trodimenzionalno strukturo, katero tvorijo med seboj povezane rešetke, vsrkava toksične substance iz našega organizma. Od najbolj neškodljivih do najnevarnejših, kot so težki metali: živo srebro, arzen, svinec, pa tudi radioaktivni delci.

Da bi se klinoptilolit koristil v človeške namene, mora izpolnjevati spodnje kriterije:

  1. granulacija mora biti čim bolj fina saj se meri v µm in nm. Naši proizvodi so granulacije manjše od 1µm do maksimalno 20µm,
  2. ustrezne učinke na človeški organizem ustvarijo zeoliti, katerih sposobnosti kationske izmenjave presegajo 150 meq/100 g zeolita. Zeo-Medic izdelki imajo kapaciteto kationske izmenjave preko 180 meq/100 g zeolita, kar predstavlja sam vrh svetovne kvalitete.
  3. Procent klinoptilolita varira od najdišča do najdišča mineralov. V naravi je poznanih 276 vrst zeolita. Najkvalitetnejši so kubanski in kaponski z vsebnostjo okoli 95% klinoptilolita. Zeoliti, katere je mogoče najti tudi v Srbiji na različnih lokacijah, so izredno kvalitetni. Zeo-Medic izdelki vsebujejo od 90 – 95% klinoptilolita, kar jih uvršča v kategorijo svetovno najkvalitetnejših zeolitov na svetu.

Zeolit je koristen tudi za prebavo. Spodbuja prebavo in lahko znatno pripomore pri diareji, izzvani z veliko količino amoniaka v črevesju. Mineral zeolit v želodcu in črevesju vpija škodljive nitrate in nitrite (kateri se nahajajo v industrijsko predelani hrani, zato da bi ta čim dlje ostala sveža in lepega izgleda), še preden jih organizem prične absorbirati. Pravočasno izločanje zdravju škodljivih mineralov in snovi omogoča zdravo funkcioniranje organizma in močnejši imunski sistem. V tem delu je posebej potrebno omeniti škodljiv vpliv herbicidov, pesticidov, nikotina, alkohola in prostih radikalov. Več o pozitivnih učinkih zeolita si lahko  preberete v opisu pod različnimi izdelki.

ZEOLIT KLINOPTILOLIT JE POPOLNOMA NARAVNA SUBSTANCA, KI SE V CELOTI IZLOČA IZ ORGANIZMA. PREDOZIRANJE NI MOGOČE, DOSLEJ PA NISO ZNANI NOBENI NEŽELENI EFEKTI. PO ZAUŽITJU SE ZEOLIT IZ TELESA IZLOČI V ČASU OD 4 DO 6 UR.

RAZIŠČITE ŠE VEČ O ZEOLIT PROIZVODIH!

Imate vprašanje?

KAKO VAM LAHKO POMAGAMO?

KONTAKTIRAJTE NAS